Tri načina za sipanje Pilsner Urquella

“Pivari vriju pivo ali ga barmen pravi.”

Ova Češka poslovica koja opisuje najveći izazov svih pivara. Pivari koji prave Urquell se trude na obezbede pivo vrhunske klase u svakom buretu. Međutim od pivara pa do onoga koji uživa u pivu postoji jedan korak koji je veoma bitan, a to je trenutak kada pivo prelazi iz bureta u čašu, popularno poznato kao točenje piva.

Svaki put kada se naruči pivo, trenutak sipanja piva predstavlja možda i najveći užitak, pa skoro u rangu sa prvim gutljajem. Barmen obično pokušava da svaki put bude ista količina pene, ni previše, ni premalo. Češki Pilsner Urquell je razvio trio sipanja piva, i svaki od tri načina stvara drugačiji ukus i iskustvo uživanja u pivu. Ovakva posvećenost detaljima u svim aspektima je ono što razlikuje ovo pivo od svih ostalih piva.

 Tri stila sipanja piva

U snimku ispod Vojtech Homolka, objašnjava tri načina sipanja Pilsner Urquella. On uvek uzima čistu, tek opranu čaša, koja je ohlađena na istu temperaturu kao i pivo koje će u nju biti natočeno, i onda objašnjava razlike između tri stila sipanja piva.

Prvi stil sipanja zove se Hladinka  koji je najpopularniji način sipanja piva u Češkoj. Cilj je da se odmah na početku napravi dosta pene koja će na kraju završiti na vrhu čaše kako bi se održao optimalni nivo ugljen dioksida u pivu. Time se dobija penasitiji, mekaniji ukus i ovako sipano pivo savršeno je kada se pije umereno.

Drugi stil sipanja zove se Na dvakrát ili iz dva puta. Ima uobičajenu, tradicionalnu količinu pene u čaši, koja omugućava da se nivo ugljen dioksida očuva tj maksimizuje i time se svežina piva održi duže vreme.Vojtech objašnjava kako svaki stil sipanja ima primenu u različitim prilikama. Ovo je savršen izbor ukoliko se pivo pije uz obrok i želimo da što duže ostane sveže. Dok na primer za pivo sa drugarima u pabu on preporučuje Hladinku.

Treći stil zove se Mlíko na Češkom ili kod nas bi to bilo Mleko, koje izgleda kao skoro pa puna čaša pene, sa vrlo malo piva na dnu. Iako biste možda pomisli da je u čaši samo pena, u stvari dve trećine čaše je pivo. Ovaj način sipanja pivu daje sladunjav i tek se malo oseća gorak ukus hmelja. Neki ljudi uživaju u “mleku” nakon pojedenog obroka. Vojtech kaže da je to specijalni način sipanja, samo za prave poznavaoce piva.

Tri stila sipanja piva

Kada sledeći put budete naručivali Pilsner Urquell, proverite da li konobar zna o ovim rzličitim stilovima i probajte da ga uklopite sa situacijom, možda ćete otkriti potpuno novi način uživanja u pivu.

 

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>