Istorija prvog Pilsnera na svetu

Te hladne nedelje početkom 1838, grad Plzen u Kraljevini Bohemiji bio je uzbini. Ispred gradske opštine, gomila ljudi gledala je kako je 36 buradi osuđeno zbog “lošeg piva”, otvoreno i prosuto po kaldrmi u centru Plzena. Kako je došlo do ovoga? Bohemija, teritorija koja je sada deo Češke je u još u to vreme bila poznata po ljubavi prema pivu… I to je bio koren problema.

U gradu je bilo 250 pivara, ali pivo koje su proizvodili jednostavno nije bilo po standardima na koje su navikli građani Plzena. Ne samo da je kvalitet piva varirao, već su neke kafane prodavale pivo ispod cene da bi se izborile sa konkurencijom. Ostale kafane zbog toga nisu prodavale pivo dovoljno brzo i pivo u njihovim burićima se često kvarilo zbog ustajalosti. Sve je ovo dovelo do nezadovoljstva Plzenenskih pivopija. Što je prerastalo u veliku krizu i zato je Václav Mirwald u svojoj kafani “Zlatni Orao” svakodnevno ugošćavao sastanke gradskih starešina i uviđenijih građana koji je trebalo da nađu rešenje. Građane je pored lošeg kvaliteta piva brinulo to što je uvoženo dosta jeftinog piva koje je lako moglo da potisne Plzensko pivo sa tržišta.

Skoro godinu dana kasnije, gradski pregovora se izašlo sa iznenađujućim rešenjem: Gradski većnici odlučili su da se umesto da svi pivari rade za sebe skupe sva sredstva i osnuju veliku pivaru koju bi vodila gradska uprava. Odlučili su da će ova “Pivara građana” imati sopstvenu sladaru, i da će zaposliti jednog od najboljih Evropskih stručnjaka za pivo kako bi bili sigurni da će gradsko pivo biti savršeno.

Originalna pivara Pilsner Urquella

Žozef Grol, vizionarski majstor piva iz Bavarije shvatio je da je velika prilika ležala u tome što je u gradu bilo dosta majstora za kopanje podzemnih podruma. Takvi podrumi koji bi zadržavali istu temperaturu tokom cele godine bili su savršeni za proizvodnju lagera u Bavarskom stilu. Lager je inače nemačka reč za podrum. Ovo je bila invoacija u Bohemiji, gde se obično proizvodilo tamno pivo za čiju fermentaciju su bile potrebne više temperature.

Grol je kombinovao slad od svetlog ječma i lokalnu meku vodu sa tradicionalnim Saaz hmejlom iz obližnjeg Žateca. Koristio je nasavremeniju tehnologiju iz Bavarije. Iz toga je 5. oktobra 1842 proizašlo prvo novo Plzensko pivo, pet nedelja kasnije, 11. novembra bilo spremno za konzumiranje. Prvo zlatno pivo, bisto i osvežavajuće, sa sladunjavim karamel ukusom i mirišljavom i izbalansiranom gorčinom hmelja. Prvi Pilsner
je bio senzacionalan uspeh.

Nakon toga mnoga piva su pravljena po Pilsnerovoj recepturi ali nijedno nije bilo poput originalnog Pilsnera. Nazvan je Plzeňský Prazdroj, ali je mnogo poznatiji po svom nazivu na nemačkom jeziku Pilsner Urquell.

Originalna kapija Pilsner Urquella danas

Najdragoceniji dokument iz arhive Pilsner Urquella je osnivački ugovor, potpisan 2. januara 1839, u kom je dogovoreno osnivanje “Gradske pivare”. Pivare, čije će pivo decenijama kasnije biti izvoženo i slavljeno po celom svetu. Pilsner Urquell i dan dans koristi originalno recept Žozefa Grola. I kada se danas proba Pilsner Urquell može se zamisliti sreća koju su osetili pivopije Plzena tog petka 1842 kada je prva čaša Pilsner Urquella pažljivo natočena. I kroz istoriju razvila su se tri stila sipanja Pilsnera.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>