Pravilno serviranje piva

mitpivo

Kao i kod mnogih alkoholnih i bezalkoholnih pića, i kod piva je bitno pravilno serviranje. Serviranje varira od arome piva, odgovarajuće čase ili krigle, pa čak i od tradicije mesta i meštana koji proizvode odredjenu vrstu piva. Problem većine današnjih pabova u kojima se služi pivo je u tome što je pivo ili previše rashladjeno ili previše toplo, pa samim tim pivo gubi svoj prvobitni ukus. Ukus piva moze zavisiti i od načina sipanja piva u odredjenu kriglu ili čašu. U vecini slučajeva, najpravilnije je servirati pivo u rashladjenoj časi pod uglom od 45 stepeni jer samim tim pivo zadržava svoju prvobitnu aromu. Dobar primer su belgijski pabovi u kojima se na jednom mestu može pronaci preko 150 različitih čaša i krigli u kojim se serviraju razne vrste piva jer razni oblici čaša menjaju ukus piva. Domace pivare najčešce savetuju da pivo treba biti rashladjeno na temperaturi od 0 do 4C zato što hladnoća vara receptore na jeziku i samim tim imate osećaj da pijete odlično pivo. Problem nastaje kada se pivo vremenom malo ugreje i onda imate osećaj da je pivo izgubilo ukus.

sipatipivolinkedin
Zato je vrlo bitno poštovati način serviranja koji preporučuju proizvodjači piva. Temperatura od 4 do 7C je idealna za premium lagere, pilsnere, voćna piva, hefeweizen piva, kristalweizen, tamne lagere i lagere sa puno alkohola. Temperatura od 8 do 12C je idealna za americki pale ale, dunkel, dunkelwiesel, porter, razne vrste stouta, nemacka tamna piva, irski pale i tripel. Temperatura od 12 do 14C je idealna za gorka (bitter) piva, tamna ale piva, indian pale ale, engleski pale ale, abbey dubbel, belgijski ale, razne vrste bock piva, saison, škotski ale i jača stout piva. Temperatura od 14 do 16C je najbolja za piva koja se inače serviraju topla poput barley wine, quadrupel, imperial stout, double ipa, doppelblock i eisbock. Ne postoji puno piva koja se piju dok su vruća, ali postoje primeri kanadskih piva koja mogu biti zagrejana na temperaturu od 70 do 158C.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>