Pivo je zdravo

Nije istina da se ljudi  debljaju od piva. Pivo “deblja” kao i svaka druga namirnica samo ako se konzumira u većim količinama nego što je organizmu potrebno. Većina doktora se slaže u tvrdnji da manja količina piva (0,5 l dnevno) povoljno deluje na lečenje nekih teških bolesti i sprečava pojavu drugih.

Dovode to u vezu sa sastojcima piva, te mišljenjem da uživanje piva smanjuje psihosocijalni stres. Sastojci piva ne samo da potiču aktivnost želuca i digestivnog trakta, već zajedno s neprevrelim ugljikohidratima usporavaju prielaz alkohola iz želuca u krv. Mnogi lekari tvrde da manja količina piva (0,5 l) povoljno deluje na lečenje nekih teških bolesti, npr. tuberkuloze, kolere ili raka.

Vrlo zanimljivo istraživanje sproveo je francuski doktor Vinsent, koji je statistički pratio zdravstveno stanje vojnika na severu i jugu Francuske. Ustanovio je da su pivopije sa severa dvaput manje bolovali nego ljubitelji vina s juga.

Nemački doktor Šabot statistički je pratio učestalost karcinoma kod industrijskih radnika i ustanovio da pivopije ređe obolijevaju od karcinoma (osim raka grla) od drugih radnika.

Pivo štiti organizam od različitih zračenja, naročito od štetnog delovanja “rendgenskih zraka”. Verojatno je to povezano s prisutnošću reduciranog glutationa u pivu, jer taj spoj ima sposobnost vezivanja slobodnih radikala.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>