Nemačke, austrijske i švajcarske čaše

”Weizen čaše”

Njihova upotreba najčešće se ograničava na služenje piva proizvedenog od pšenice. Obično su zapremine 500 ml i u njih se može sipati sadržaj cele flašice i još ostaje prostora za penu. Ono što je svojstveno za piva proizvedena od pšenice je da se prilikom sipanja stvara jača pena posebno ako se ne sipa pravilno. Trik koji se koristi da bi se sprečilo da pivo previše peni jeste da se pivo sipa u nakvašene čaše.

Pivski bokali/krigle

Pivski bokali su tradicionalne krigle proizvedene od kamena, porcelana, srebra, drveta ili stakla i na vrhu imaju poklopac koji se sklanja palcem a smatra se da je u prošlosti taj poklopac sprečavao da nečistoće dospeju u pivo. Najčešće su zapremine 500 ml a nekada čak i litar i uglavnom služe kao dekoracija ili se prodaju kao suveniri.

Šipke i krigle

Visoke čaše, cilindričnog oblika su tzv šipke, a krigle su najčešće niže ali šire. Šipke su najčešće zapremine 100 ml ili 200 ml a krigle 200 i 300 ml.

Pivske čizme

Pivske čizme su poznate već preko pola veka a legenda kaže da su komandanti vojske obećavali svojim trupama da će na kraju bitke biti nagrađeni pivom, te su za te prilike naručili da se naprave čaše u obliku čizme. Od kako se pojavio film ”Beerfest”, 2006.godine pivske čizme su postale veoma popularne u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>