Porast broja malih pivara u Americi

Proizvodnja piva u Americi doživela je ekspanziju proteklih godina u segmentu poznatom kao “zanatsko pivo” – novom načinu proizvodnje piva u malim, nezavisnim pivarama. Taj segment industrije piva je prošle godine povećao proizvodnju za 11 odsto, dok je njegova zarada porasla za 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Jedna od najnovijih ponuda koja se pojavila na tržištu inspirisana je očevima nacije, uključujući i Džordža Vašingtona. To je još jedan pokazatelj da više manjih pivara smatra da može da postigne uspeh, eksperimantišući sa novim ukusima u nastojanju da zadovolji globalno “žedno” tržište.

Širom sveta, sve više ljudi je zainteresovano za američko pivo, naročito za proizvode malih, odnosno takozvanih “mikro-pivara”, koje proizvode pivo u malim serijama. U pravljenju piva koriste se i egzotični lokalni sastojci. Proizvođači nastoje da privuku potrošače avanturističkog duha, koji se ne ustežu da potroše nešto više novca za čašu ili flašu piva, da probaju nešto drugačije od uobičajenog.

Takvi ukusi posebno privlače potrošaće u Aziji, na Bliskom Istoku, kao i u Evropi. Međunarodna prodaja piva američkih malih pivara povećala se skoro za trećinu, odnosno za 29 odsto u odnosu na prošlu godinu. Prodaja na domaćem tržištu povećala se za 11 odsto, dok je ukupna prodaja piva u Americi opala za 1 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>