Michael Jackson (Pisac)

Michael Jackson  (Pisac)

(27.mart 1942. – 30. avgust 2007.)

Michael Jackson  je bio Engleski pisac i novinar. Bio je autor nekoliko knjiga o pivu i viskiju.

Jackson je postao poznat u pivskim krugovima 1977. godine kada je njegova knjiga ”Svetski vodič do piva” objavljena. Knjiga je prevedena na više od 10 jezika a u njoj su navedene kategorije piva širom sveta po regionima i preporuke lokalnih potrošača.

Zaslužan je za pokretanje renesanse i rast interesa za pivo i pivare širom sveta tokom 1970ih a posebno u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegova televizijska serija ”Lovac na pivo” (1990) prikazivana je u 15 zemalja. Ova serija sastojala se od nekoliko epizoda gde je u svakoj od njih posećivao drugu zemlju a snimao bi radnike koji bi nakon napornog rada na visokim temperaturama žeđ utolili u pivu.

Tokom svoje 30ogodišnje karijere, Jackson je napisao brojne članke za različite novine i magazine. On je smatrao pivo sastavnim delom kulutre i opisivao je piva u kulturološkom kontekstu. Iako je putovao širom sveta i otkrivao različite pivske kulture bio je posebno oduševljen Belgijskim pivima. Dobio je titulu počasnog viteza od Ridderschapa van de Roerstoka 1997. godine zbog svog značajnog doprinosa međunarodnom uspehu Belgijskih piva. Ta titula je pre toga davana samo proizvođačima piva.

  Jackson je 1998. lansirao svoju liniju pivskih čaša (čaša za leto, čaša za degustaciju, čaša ”njuškalo”. Čaša za sednice). Nedugo zatim pomogao je otvaranje i razvoj jedinog kluba koji je voleo a koji se zvao ”Michael Jackson-ov klub retkih piva”.

2006. godine je javnosti otkriveno da je više od decenije bolovao od Parkinsonove bolesti a 2007. godine je u 65oj godini preminuo usled srčanog udara.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>