Cinjenice o pivu

1. Amsterdam plaća alkoholičarima u pivu. Za čišćenje ulica, lokalni alkoholičari dobijaju platu od 10 evra, pola paketa duvana za motanje i 5 piva od strane organizacije koju finansira vlada.

2. Stiven Petrosino iz Nju Kamberlenda u Pensilvaniji je popio jedan litar piva za zaprepašćujućih 1,3 sekunda 1977. godine i tako je postao svetski šampion u ispijanju piva prema Ginisovoj knjizi rekorda.

3. Pivo je jedno od najstarijih pića i priprema se najverovatnije još od ranog Neolita (ranog kamenog doba) iliti od 9500 godina pre nove ere.

4. Zemlja u kojoj se pije najviše piva je Republika Češka. Uz neverovatno konzumiranje od oko 150 litara piva po glavi stanovnika u godinu dana, Česi su daleko ispred bilo kakve svetske konkurencije.

5. Najjače pivo na svetu je „Brewmeister´s Snake Venom” (u prevodu Pivarev Zmijski otrov). Dok sva „normalna“ piva imaju oko 5% alkohola, ovaj škotski ubica ima gorućih 67,5% alkohola u svom sadržaju.

6. Istraživači sa Univerziteta u Stenfordu su utvrdili da se mehurići u pivu kreću u krugu koji prkosi samoj gravitaciji. Oni se kreću prema gore duž linije samog centra gde je sila trenja čaše najmanje izražena, a put dole idu duž spoljašnjih delova tečnosti onda kada na vrhu postane „prenaseljeno“.

7. Drevni Egipćani su izgradili piramide pod uticajem alkohola. Prema Patriku MekGovernu, arheologu sa Univerziteta u Pensilvaniji, radnici u Gizi su dobijali na dan oko četiri litre piva.

8. Pivo sprečava stvaranje kamenja u bubrezima. Istraživanje koje je objavljenu u Američkom žurnalu epidemiologije procenjuje da ukoliko dnevno konzumirate flašu pivu svakog dana imate smanjenje rizika njihove pojave za oko 40%.

9. Reklamama za pivo u SAD-u nije dozvoljeno da prikazuju ljude koji zapravo i piju pivo. Reč je o zakonu koji im to zabranjuje i on kaže da se na televiziji ne sme prikazivati konzumiranje alkoholnih pića.

10. Učenje o pivu i njegovom pravljenju ima i zvaničan naučni naziv – zitologija. Naziv je izveden iz grčkih reči „zito“ (pivo) i „logos“ (učiti, proučavati).

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>