Britanske i irske čaše

Krigle

Krigle su velike, masivne čaše sa drškom. Često se prave od srebra, lima, drveta, stakla, keramike isl. Metalne krigle su bile popularne u Engleskoj i Irskoj u 18. i 19. veku a sada služe samo kao dekoracije. Drvene krigle su se koristile u 17. veku kao i krigle proizvedene od kože.

Tobi Jug

Predstavljaju posude koje su pravljene po ugledu na lik neke osobe, najčešće Engleskog kralja. Obično je ta osoba prikazana kako sedi i drži krčag piva u jednoj ruci i lulu sa duvanom u drugoj a na sebi bi imala odelo iz 18.veka. Na glavi ima šešir koji je u stvari poklopac ove neobične čaše i kroz šešir bi se sipalo pivo i pilo iz istog. Sada se uglavnom koristi kao dekoracija.

‘’Jarda piva’’

Jarda piva je veoma visoka čaša, zapremine 1,42 l. Približno je dugačka 1 jardu (90 cm) I oblikovana je tako da na dnu ima balon I dugačku cev koja se pri vrhu širi. U 17.veku bila je poznata kao ‘’Dugačka čaša’’ Uglavnom se koristi u raznim takmičenjima I igrama koje se organizuju u pivnicama a rekord ispijanja piva iz ove čaše je, prema Ginisovoj knjizi rekorda 5 sekundi.

Pinta

Pinta je često i oznaka za zapreminu, tečnosti, smatra se da je 568 ml ≈1.2 pinte.

Postoji nekoliko čestih oblika pinte i to su:

Kupaste čaše – kao što samo ime kaže imaju oblik kupe.

Nonične čaše – Slične su kupastim čašama s tim što imaju deblji obod i stabilnije su.

Jug-pinte – Tradicionalne čaše koje su ranije korišćene a odlikuje ih to što imaju ručku poput krigle izuzetno su stabilne.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>